Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Svečano otvoren Centar za rani rast i razvoj djece u JUDZKS

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler i generalni direktor Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo Abel Baltić, svečano su otvorili Centar za rani rast i razvoj djece u Vogošći u prisustvu v.d. predstavnice UNICEF-a BiH Veronike Vaščenko, ministra zdravstva FBiH Nediljka Rimca, kantonalnog ministra zdravstva Enisa Hasanovića i načelnika Općine Vogošća Migdada Hasanovića.

– Vodeći se motivom da nikoga ne ostavljamo iza sebe, zajedno sa našim partnerima, Evropskom Unijom i UNICEF-om, kao i našom Vladom KS i ministarstvima, nakon detaljnih priprema, danas pravimo novi iskorak u radu primarne zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo u oblasti rane detekcije, intervencije i praćenju razvojnih i drugih poremećaja koji utiču na rast i razvoj djece od rođenja do polaska u školu, kazao je u  pozdravnom govoru direktor Baltić.

Dva Centra za rani rast i razvoj djece, opremljena sredstvima projekta „Podrška Evropske unije reformi zdravstvenog sektora u BiH”u kojima će odabrani zdravstveni radnici početi sa blagovremenom ranom detekcijom i intervencijama za djecu starosti 0-6 godina zvanično su otvorena 30. 1. 2024. godine. Saradnja je već zvanično počela potpisivanjem Protokola o saradnji između UNICEF-a BiH i Vlade Kantona Sarajevo koju predstavljaju Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo socijalne politike. Pružanjem adekvatnih usluga djeci uzrasta 0-6 godina, dva centra u sklopu dvije organizacione jedinice JUDZKS imat će za cilj podržati usluge ranog razvoja za više od 30.000 djece u Kantonu Sarajevo. Centri u Vogošći i Saraj polju su dva od 10 centara za rani razvoj djece (ECD) u Bosni i Hercegovini koje finansira Evropska unija, a koje je uspostavio UNICEF koji će pomoći u ranoj identifikaciji djece u riziku od razvojnih poteškoća i obezbijediti ranu intervenciju.

-Zahvaljujem se našim partnerima na podršci, ovo je dio sistema koji želimo integrisati u prioritete zdravstvenog sistema Kantona Sarajevo a prioriteti jesu primarna zdravstvena zaštita i preventivna zdravstvena zaštita, izjavio je ministar zdravstva KS Enis Hasanović.

Federalno ministarstvo zdravstva je donijelo novi Pravilnik o dodatnoj edukaciji iz ranog prepoznavanja i odstupanja od zdravog rasta i razvoja i osnova intervencije za djecu do polaska u školu, sa posebnim fokusom na djecu do tri godine života. Primjena ovih programa će ojačati kompetencije zdravstvenih djelatnika u centrima za rani rast i razvoj.

-Prioritet je jačanje postojećih i dalje širenje i organiziranje centara za rani rast i razvoj u domovima zdravlja Federacije BiH, bolje planiranje ljudskih resursa  neophodnih za pružanje kvalitetnih usluga, koordinacija sa kantonalnim ministarstvima zdravstva glede stvaranja preduvjeta za planiranje otvaranja novih centara za rani rast i razvoj u domovima zdravlja, poručio je federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac.

Ovaj projekat ima cilj optimizaciju primarnih zdravstvenih usluga u Bosni i Hercegovini, fokusirajući se na djelotvornije i efikasnije usluge i intervencije od koristi zdravlju odraslih i djece, koje uključuju i imunizaciju, te usluge ranog razvoja djece. Predstavnica UNICEF-a BiH Veronika Vaščenko zahvalila se svim prisutnim i poručila da je investicija u razvoj djeteta u najranijem djetinjstvu na osnovu studija se pokazala da je jedna od najboljih investicija, djeca moraju biti u fokusu svih politika jer ulaganje u rani razvoj djeteta ima direktan uticaj na stabilnost i prosperitet zemlje u budućnosti.

Specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler je poručio da je prioritet adekvatno bavljenje razvojim aspektima od momenta rođenja djeteta do polaska u školu, te je istakao da je EU najbliži partner.

“Novi centri pružit će podršku djeci da se osjećaju sigurno i dobiju neophodnu podšku, a također će blisko surađivati ​​s roditeljima. Želio bih izraziti svoje ogromno poštovanje i zahvalnost pedijatrima, logopedima i drugim medicinskim radnicima koji će raditi u centrima za njihov trud i predanost. Uspostava ovih centara dio je većeg projekta vrijednog 10 miliona eura koji financira Europska unija s ciljem unaprjeđenja ukupne preventivne i primarne zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini i omogućavanja pristupa kvalitetnim zdravstvenim uslugama za sve građane ove zemlje. Drago mi je što smo u mogućnosti pružiti takvu podršku”, rekao je ambasador Sattler.

Lejla Moćević, stručni saradnik za odnose s javnošću