Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

SVEČANOST  POVODOM PRIMARIJATA – Počasno zvanje primarijus dodijeljeno doktoricama JU Dom zdravlja KS

Svečano uručenje počasnog zvanja primarijus  održano je u četvrtak, 6.4.2023. godine u Hotelu Hills. U prepunoj sali spomenutog hotela ovo prestižno priznanje koje se dodijeljuje za dugogodišnji uspješan rad i posebne rezultate postignute na zašititi zdravlja stanovništva i razvoju zdravstva uručeno je i doktoricama JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Hasibi Erkočević, Emini Hošić, Džanani Jatić, Edibi Kurtagić i Nermini Viteškić.

Ovogodišnja dodjela primarijata održana je pod motom „Zdravlje za sve“, a povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja i 75 godina od osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

   • Trebamo osigurati pristup visoko profesionalnim zdravstvenim uslugama. Zdravstvo se ne smije promatrati kao trošak već kao investicija za budućnost zemlje. Ove godine posvećeni smo pitanju muškog zdravlja, kazala je prim.dr Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva za organizaciju i razvoj zdravstvenog sistema.

  Na svečanoj dodjeli u Hotelu Hills je, između ostalog rečeno, da je u periodu od 75 godina od osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije došlo do velikih promjena u svijetu.

  • Pratimo i vršimo kontrolu nad širenjem prenosivih bolesti. Zahvaljujući razvoju antibiotika i vakcina mnoge bolesti više nisu dominantne. Fokus današnjice je na neprenosivim bolestima poput hipertenzije, dijabetesa kao i očuvanju mentalnog zdravlja. To jeste težak zadatak, ali navikli smo na izazove, rekao je na kraju Erwin Cooreman, šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

   

  Arman ŠARKIĆ,prof. soc

  (NNID)