Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

SVJETSKI DAN OSTEOPOROZE – 20. OKTOBAR

Korak naprijed za zdravlje kostiju – Step Up For Bone Health
GRADITE BOLJE KOSTI – BULID BETTER BONES

20. oktobar – Svjetski dan osteoporoze (World Osteoporosis Day, WOD) se obilježava svake godine od 1997. godine u organizaciji Svjetske fondacije za osteoporozu (International Osteoporosis Foundation, IOF). Godinu dana ranije, 1996.godine, ovaj dan je pokrenulo Nacionalno društvo za osteoporozu Ujedinjenog Kraljevstva uz podršku Evropske komisije. Od 1999. godine, svake godine kampanja Svjetskog dana osteoporoze ima specifičnu temu. Ovaj dan također obilježava pokretanje jednogodišnje kampanje za podizanje svijesti javnosti o važnosti prevencije, dijagnostike i liječenja osteoporoze i metaboličkih bolesti kostiju. Kampanju Svjetskog dana osteoporoze prate događaji u lokalnim zajednicama i lokalne kampanje nacionalnih društava pacijenata oboljelih od osteoporoze iz cijelog svijeta s aktivnostima u preko 90 zemalja širom svijeta.

Tema ovogodišnje kampanje je “Korak naprijed za zdravlje kostiju“  – “Step Up For Bone Health”. Ona poziva zdravstvene organizacije i kreatore zdravstvene politike širom svijeta da se stvore bolje mogućnosti i pristupačnost dijagnostike i liječenja ove “nevidljive” bolesti  za svakog pojedinca kako bi iskoristili pravovremenu dijagnozu i liječenje i  kako bi se spriječile uznapradeovali stadijum osteoporoze kao i komplikacije. Sa ovim sloganom, IOF naglašava važnost zdravog načina života kao temelja za snažne kosti.

Osteoporoza je 1 od 5 najzastupljenijih hroničnih bolesti, te pogresivno, metaboličko i sistemsko oboljenje skeleta karakterizano niskom gustinom kosti i oštećenjem mikroarhitekture koštanog tkiva što uzrokuje krhke kosti i povećani rizikom od prijeloma. Jedna je od takozvanih “nevidljivih” bolesti jer do simptoma i posljedica dolazi kada je već u uznapredovalom stadijumu. Najčešći simptomi osteoperoze su: bolovi (najčeće u leđima), gubitak tjelesne visine, deformiteti kičmenog stuba (npr. kifoza, pogrbljenost) te lomovi kostiju na minimalnu trauma. Postoje riziko faktori osteopororoze na koje ne možemo uticati. Ali postoje i riziko faktori koji se mogu promijeniti i na koje možemo djelomično uticati kao što su: dugotrajno niski unos kacija, vitamina D i protein (dugotrajne dijete, anoreksije); pušenje, pretjerano konzumiranje alkohola i kafe; indeks tjelesne mase BMI<19; nedovoljna tjelesna aktivnost i slično. Opće prihvaćena metoda i zlatni standard za dijagnostiku osteoporoze je denzitormetrija – mjerenje gustoće kostiju (DXA). Ova metoda ima minimalnu doza zračenja i kratko trajanje. Druga metoda, koja se koristi kao metoda izbora za grubu procjenu rizika prijeloma je ultrazvuk.

      Ko treba uraditi denziometriju?

  • sve žene u postmenopauzi ispod 65 godine koje imaju jedan ili više faktora rizka i sve žene starije od 65 godine;
  • žene u postmenopauzi s prijelomima u svrhu potvrde, procjene težine bolesti, te radi praćenje učinka liječenja i kontrola efekta liječenja ( nakon 1-2 godine);
  • žene sa dugotrajnom amenoreom ( izostanak menstruacije) i ranim klimaksom;
  • muškarci sa sumnjom na osteoporozu.

Ukoliko je dijagnosticirana osteoporoza, ljekar će vjerovatno preporučiti: lijekove koji će spriječiti dalji gubitak koštane mase, promjenu životnih navika, te mjere prevencije i sprječavanje padova koji bi mogli dovesti do prijeloma kosti.

Zdrava ishrana i redovna fizička aktivansot su dvije bitne komponente zdravog načina života. Pravilna i zdrava ishrana podstiče zdravlje naših kostiju tako što našem tijelu obezbeđuje potrebne količine vitamina, kalcijuma i visokokvalitetnih proteina koji su potrebni su za održavanje snage kostiju i mišića. Bavljenje fizičkom aktivnošću ima mnoge zdravstvene prednosti i apsolutno je neophodno za jake kosti i mišiće. Važno je u preventivnim mjerama uticati na osteoporozu kroz cijeli životni vijek, a kod starijih osoba pokušati prevenisati buduće prijelome i smanjenje koštane mase. Najsigurnija strategija je pored kretanja i vježbanja ne samo snage mišića već i održavanja ravnoteže, osigurati u svakodnovnoj ishrani hranu s malo soli, te zdrave masti i minimalno prerađene žitarice, voće i povrće, te pojačano, ali ograničeno izlaganje suncu radi korekcije nedostatka vitamina D i eventualni unos suplemenata vitamina D.

#KorakNaprijedZaZdravljeKostiju – #StepUpForBoneHealth

Gradite bolje kosti

Poziv na akciju! Nikada nije kasno!

https://www.worldosteoporosisday.org/

Pripremila: prim. dr. Emina Turkić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije