Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Svjetski dan šećerne bolesti

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. novembra svake godine, već 22 godine zaredom, po preporuci Međunarodne dijabetičke fondacije (engl. International Diabetes Federation – IDF).

Tema svjetskog dana šećerne bolesti od 2021 -2023. godine  je “Dostupnost skrbi/njezi osobama sa šećernom bolešću

Ovaj slogan naglašava važnost obezbijeđivanja pristupačne i efikasne zdravstvene njege za sve pojedince koji žive sa šećernom bolešću. Dostupnost njege podrazumijeva pružanje kvalitetne medicinske podrške, edukaciju o upravljanju bolešću i pristup terapiji, bez obzira na socioekonomske faktore ili druge razlike. Cilj je osigurati da svaka osoba sa šećernom bolešću može ostvariti optimalno zdravlje uz podršku stručnjaka i resursa koji su im neophodni.

U našoj Ustanovi tu vrstu zdravstvene usluge pacijenti mogu dobiti u jednom od osam Savjetovališta za dijabetes pri Specijalističko-konsultativnoj djelatnosti, u Kantonu Sarajevo.

Šećerna bolest, poznata i kao dijabetes, je hronično medicinsko stanje koje karakteriše poremećaj regulacije šećera u krvi. Nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina, hormona koji pomaže ćelijama da apsorbuju glukozu, ili kad tijelo neefikasno koristi proizvedeni inzulin.

Dijabetes je jedan od najbrže rastućih izazova u 21. vijeku. Prema podacima IDF.a, u svijetu od šećerne bolesti boluje 9,3 % stanovništva starosti od 20-79 godina i 1,1 milion djece i adolescenata mlađih od 20 godina koji žive s dijabetesom, te se smatra kako će do 2030. godine, 578 miliona odraslih širom svijeta živjeti s dijabetesom.

Još uvijek nije poznat tačan uzrok nastanka dijabetesa tip 2 ali je uočeno da postoji niz faktora rizika koji su učestali kod oboljelih osoba. Najčešći uzroci nastanka dijabetes tip 2 su:

  • prekomjerna tjelesna težina,
  • nepravilna ishrana i
  • nedostatak tjelesne aktivnosti.

Liječenje šećerne bolesti obuhvata promjene u načinu života, uključujući pravilnu ishranu, redovnu tjelovježbu i praćenje nivoa šećera u krvi. Kod nekih pacijenata, terapija uključuje i primjenu inzulina ili oralnih antidiabetičkih lijekova.

Preporučeni savjeti za prevenciju i podršku zdravlju uključuju održavanje zdrave težine, konzumiranje balansirane ishrane bogate vlaknima i voćem, ograničavanje unosa šećera i zasićenih masti te redovno vježbanje. Praćenje nivoa stresa takođe može pozitivno uticati na regulaciju šećera u krvi.

Važno je redovno obavljati medicinskre preglede, pratiti uputstva doktora i sprovesti preventivne mjere kako bi se očuvalo opšte zdravlje i smanjio rizik od razvoja šećerne bolesti.

https://worlddiabetesday.org/

https://www.un.org/en/observances/diabetes-day

Pripremila: Lejla Saračević