Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Tinejdžeri se ne moraju buntovnički ponašati

Nova američka studija otkrila je da je vjerovatnije da će se tinejdžeri lošije ponašati ako njihovi roditelji to od njih očekuju.

“Roditelji koji vjeruju da su jednostavno realni, u stvari samo doprinose samoispunjujućem proročanstvu” istakla je Christy Buchanan, profesor psihologije na unvierzitetu Wake Forest University i autor studije. “Negativna očekivanja od strane i roditelja i djece predviđaju više negativnih oblika ponašanja kasnije u životu.”

Studija je uključivala više od 250 učenika šestih i sedmih razreda osnovne škole i njihovih majki. Anketa je provedena na početku studije, a zatim ponovo nakon jedne godine.

Viši nivoi rizičnog ponašanja primijećeni su kod djece majki koje su od svoje djece očekivale rizičnije i buntovničko ponašanje, kao i kod djece koja su sama imala negativnu percepciju o sebi. Rezultati studije objavljeni su u žurnalu Journal of Research on Adolescence.

“Ponekad roditelji očekuju više negativnog ponašanja od svojih adolescenata nego što bi to trebali na osnovu historije ponašanja djeteta,” rekla je Buchanan. Roditelji ne trebaju biti naivni kada je u pitanju mogućnost lošeg ponašanja kod svoje djece, istakla je ona, međutim, pogrešno je pretpostaviti da će djeca koja su se prethodno dobro ponašala automatski postati buntovnici kada napune 13 godina.

“Zauzimanjem stava da je rizično ponašanje ili buntovništvo normalno za tinejdžere i prenošenjem tog stava na vlastitu djecu, roditelji samo osnažuju druge poruke društva, a koje mogu dovesti do toga da se tinejdžeri osjećaju nenormalnim ako nisu spremni da rizikuju ili krše pravila,” istakla je ona. “To može značiti da će se tinejdžeri u manjem broju slučajeva opirati pritiscima društva ako roditelji od njih već očekuju da će, recimo, početi piti alkohol prije 21 godine ili se upuštati u druga riskantna ponašanja.”

S druge strane, uvjerenje roditelja da se tinejdžeri mogu ponašati na pozitivan način i da su u stanju oduprijeti se pritiscima društva kada su u pitanju riskantna ponašanja, može pomoći umanjivanju vjerovatnoće lošeg ponašanja, naglasila je Buchanan.

IZVOR: HealthDay, novembar 2009., www.healthday.com