Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Tinejdžerke i plastična operacija povećanja grudi

Posljednja studija pokazala je da je 9 od 10 britanskih tinejdžerki nezadovoljno svojim fizičkim izgledom. 26% ispitanica razmišljale su o plastičnoj hirurgiji, a tokom posljednje tri godine broj tinejdžera koji su se odlučili na plastične operacije porastao je za 500%.

13-godišnja Kianna oduvijek je željela povećati svoje grudi i odlučna je da ode u SAD kada napuni 16 da bi se podvrgla operaciji. “Ono što ne volim u vezi svog tijela su grudi…gotovo 100% vremena provodim razmišljajući o tome. Zbog toga sam tužna. Moje prijateljice imaju zasada veće grudi i to mi se ne sviđa jer one mogu oblačiti šta god žele a ja ne mogu. Ističem se između njih i izgledam totalno čudno.”

Kiannina samohrana majka, kao i njena tetka, zabrinute su da Kianna želi povećati grudi samo zbog toga što se želi uklopiti u društvo. “Zaista ne bih željela biti tinejdžerka u današnjem vremenu, tako je mnogo pritiska na njima sada…od strane onoga što prikazuju magazini i televizija…njeno tijelo ne prati njen um i ona jednostavno treba da dopusti sebi vremena da uđe u pubertet.” Kao dio BBC programa, Kianna će poći putem otkrivanja istine o operaciji povećanja grudi. Na ovom putu pratiti će je 17-godišnja Katrina koja također ima problema sa samopouzdanjem i koja se nada da će joj plastična operacija pomoći da se osjeća bolje u vlastitom tijelu.

“Želim da izgledam nekako između Jordan i Katy Perry. Želim da se nakon operacije ipak vidi da su mi grudi vještačke…onda ću biti spremnija da ih pokazujem drugima jer neće biti moje.” Njena majka Jules očajna je zbog pomisli da njena jedina kćerka želi tako drastično promijeniti svoj izgled uz pomoć operacije. „…Kao majka, ja samo želim da moja kćerka bude sretna. Međutim, operacija koju ona želi jeste u cilju da izgleda vještački i ja nikako ne mogu da shvatim zašto.”

Katrina, uz nisko samopouzdanje, ima strah i od osjećaja bliskosti iako je imala nekoliko momaka još od svoje 13. godine.

U okviru BBC-evog programa, obje porodice susresti će se sa osobama kojima je za cilj da iskreno popričaju sa tinejdžerkama, te će proći iskustva koja će im pomoći da donesu informirane odluke.

Susrećući se sa grupom djevojaka, od kojih su neke imale operaciju, Jules je bila zaprepaštena kada je čula nekoliko zastrašujućih priča u vezi operacije povećavanja grudi.

„Ja sam svoje grudi povećala kada mi je bilo 18, ali mi je danas ustvari žao…kada su mi izvadili drenove imala sam nepodnošljive bolove i činilo mi se kao da mi neko guli kožu”, rekla je jedna od djevojaka.

Djevojke su se susrele i sa Ruth, modelom iz novina The Sun, koja je izričito protiv ovakvih operacija i koja je posavjetovala Kiannu da su ožiljci od operacije vidljivi pogotovo kod osoba miješanih rasa kao što je Kianna.

Nakon završenog programa i različitih iskustava, stavovi djevojaka bili su mješoviti.

17-godišnja Katrina još uvijek je bila neodlučna i iako iskreno ne želi ići na operacioni sto, možda se ipak za nekoliko godina odluči na to. “…zasad ću se, međutim, koncentrirati na fakultet,” rekla je ona.

Međutim, 13-godišnja Kianna shvatila je da ako želi razvijati profesionalnu karijeru plesačice, onda bi joj velike grudi samo predstavljale smetnju. “Moj stav se veoma izmijenio i sada znam da se neću odlučiti za operaciju grudi…sada mi se sviđa moje tijelo kakvo jeste, ne osjećam se kao djevojčica, ali niti kao žena…osjećam se kao tinejdžerka.”

IZVOR: BBC NEWS, Boob job: My Big Decision, http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/8163756.stm, juli 2009.