U susret imunizaciji protiv korona virusa (COVID-19)

Proces vakcinacije građana u Zetri pratit će ultimativna informatizacija

„Prezentacija platforme e COVID.vakcine“, naziv je stručnog sastanka kojeg su organizirali JU Dom zdravlja KS i kompanija zadužena za informatičku podršku u zdravstvenom sistemu MedIT.

Tom prilikom razgovorano je o profesionalnim i logističkim aspektima nadolazeće imunizacije građana Kantona Sarajevo u borbi protiv Korona virusa (COVID-19), a cijeli proces će pratiti ultimativna informatizacija.

-Imunizacija protiv Korona virusa je najveća javno-zdravstvena akcija nakon dugog niza godina. JU Dom zdravlja KS će biti najvećim dijelom angažirana u imunizaciji stanovništva i zbog toga je pred nama velika odgovornost u smislu priprema, istakao je na početku dr. Enes Šačić, epidemiolog u JU Dom zdravlja KS.

Profesionalcima u JU Dom zdravlja KS na sastanku je rečeno da je kompanija MedIT spremna za informatičku podršku imunizacije koja će, po svemu sudeći, biti organizirana u olimpijskoj dvorani Zetra. Kompletan proces imunizacije, od prijave građana do realizacije i evidencije podataka bit će vođen elektronskim putem.

-Prvi korak imunizacije bit će prijava pacijenta putem elektronske uputnice od strane ljekara porodične medicine. Određene su grupe i kategorije zdravstvenih osiguranika, a i oni građani koji ne pripadaju određenim grupama moći se prijaviti za vakcinaciju putem on line opcije i dobijat će termine na osnovu prioriteta. Nakon procesa vakcinacije i revakcinacije koji će biti registrirani u elektronskim kartonima pacijenata, svi osiguranici koji su obavili imunizaciju dobit će putem vibera aplikaciju COVID VACCINE PASSPORT kao dokaz o obavljenom procesu, rečeno je iz kompanije MedIT.

Press služba JUDZKS