Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Učešće specijaliste pedijatrije iz JU Dom zdravlja KS na prvom Europediatrics simpozijumu

Specijalista pedijatar iz JU Dom zdravlja KS, Mr.med.sci.dr Mirela Lisičić-Konaković bila je učesnik na prvom “1st HOT TOPICS EUROPAEDIATRICS” simpozijumu, koji je organizovan od strane Evropske pedijatrijske asocijacije (EPA-UNEPSA) i Udruženja pedijatara Srbije, održanog u Beogradu od 05. do 08. oktobra 2023. godine.

Riječ je o jedinstvenom skupu ove vrste u Evropi, po prvi put sazvanom od strane Evropske pedijatrijske asocijacije (EPA), Unije pedijatrijskih društava i Udruženja evropskih zemalja (EPA-UNEPSA) i Asocijacije za naučna istraživanja (ARS EPA-UNEPSA).

Na ovom simpozijumu dr. Mirela Lisičić-Konaković prezentovala je rad „Uticaj loših prehrambenih navika na tjelesnu težinu djece“.

Gojaznost je globalni javnozdravstveni problem i veliki riziko faktor za mnoge hronične bolesti. U zemljama evropskog regiona 1 od 3 djece ima prekomjernu težinu ili je gojazno. Preko 60% djece koja imaju prekomjernu tjelesnu težinu  prije puberteta će biti gojazna kasnije u životu. Rano djetinjstvo je ključni period za prevenciju gojaznosti. Etiologija gojaznosti je složena (genetski, socionomski faktori, stil života i faktori iz životne sredine).

Ishrana i fizička aktivnost pripadaju faktorima na koje možemo uticati. Djeca usvajaju prehrambene navike iz porodice i sredine u kojoj odrastaju. Roditelji bi trebali biti pozitivan primjer za usvajanje zdravih prehrambenih navika. Nezdrave prehrambene navike, uključujući užine sa prekomjernim unosom soli i šećera (u formi keksa, kolača, bombona, zaslađenih i gaziranih sokova, čipsa itd.) su među faktorima koji se mogu spriječiti.

Zdrave prehrambene navike i užine od svježeg voća, povrća, žitarica, mliječnih proizvoda trebale bi biti integralni dio programa edukacije o ishrani koji treba učestalo promovisati roditeljima, odgajateljima, trudnicama, djeci predškolske i školske dobi.