Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Vježbanje može spriječiti prehladu

Virusi obične prehlade prenose se putem velikih čestica koje se izbacuju u prostor kihanjem i kašljanjem. Odrasle osobe obično obole 2 do 5 puta godišnje od prehlade.

Najnovija studije sa 1000 učesnika pokazala je da je kod fizički aktivnih osoba rizik od obolijevanja od prehlade bio za polovinu manji, a u slučaju obolijevanja, sama bolest bila je manjeg intenziteta.

Stručnjaci smatraju da redovno vježbanje pomaže imunom sistemu da se odbrani od mikroba.

Tokom studije, američki naučnici zatražili su od zdravih volontera da bilježe simptome poput kihanja i kašljanja tokom perioda od tri mjeseca tokom jeseni i zime, kao i to koliko često tokom sedmice vježbaju po najmanje 20 minuta, intenziteta dovoljnog da se oznoje. Osim toga, volonteri su pravili bilješke o ishrani i stresnim događajima koji mogu poremetiti imuni sistem.

Starije osobe, muškarci i osobe u braku manje su obolijevale od prehlade, kao i osobe koje su jele puno voća.

Međutim, najznačajniji faktori koji su spriječavali prehlade bili su u kojoj mjeri data osoba vježba i koliko smatra da je u tjelesnoj formi.

Osobe koje su smatrale da su u formi i koje su bile aktivne, za gotovo 50% manje su obolijevale.

Osobe koje su bile fizički aktivne tokom pet ili više dana sedmično, imale su simptome prehlade tokom pet dana unutar tri mjeseca, u poređenju na devet dana kod osoba koje su bili malo ili nikako fizički aktivne.

I čak kada su se razboljele, kod aktivnih osoba simptomi su bili blaži.

Profesor Steve Field, predsjedavajući ustanove Royal College of General Practitioners, rekao je: “Ovo predstavlja novi dokaz u korist vježbanja. Rezultati studije odražavaju ono što vjerujemo već duže vrijeme. Vježbanje čini da se osjećamo bolje, a sada imamo i dokaze da nam istinski koristi.”

IZVOR: BBC news, novembar 2010., www.bbc.co.uk