Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

ZDRAVSTVENI  SAVJET – 20. MART – SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA

Svjetski dan oralnog zdravlja (engl. World Oral Health Day, WOHD) obilježava se svake godine 20. marta na inicijativu Svjetske udruge dentalne medicine FDI s ciljem razvijanja svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju kao sastavnom dijelu općeg zdravlja, te važnom faktoru ukupne kvalitete života. Ovog datuma u fokusu je slijedeće: djeca bi trebala imati 20 mliječnih zubi, starije osobe moraju imati ukupno 20 prirodnih zubi na kraju svog života da bi se smatrali zdravima, a zdrave odrasle osobe 32 zuba i nijedan zubni karijes.

Negativan uticaj lošeg oralnog zdravlja na pojedinca u društvenoj zajednici 

Oralne bolesti sve češće predstavljaju veliki zdravstveni problem i negativno utječu na kvalitetu života jer uzrokuju bol, otežano hranjenje, socijalnu izolaciju, te gubitak samopouzdanja, a često su povezani s drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima. U svrhu očuvanja oralnog zdravlja izuzetno je važno redovito i pravilno održavanje higijene usne šupljine, te pravovremeni pregledi u ordinacijama dentalne medicine, jer se većina stanja oralnog zdravlja može spriječiti i liječiti u ranoj fazi.

Slogan i uloga svjetskog dana oralnog zdravlja

Svjetski dan oralnog zdravlja se u cijelom svijetu, pa tako i u BiH obilježava pod sloganom “Budi ponosan na svoja usta” (engl. Be Proud of Your mouth). Brigom o oralnom zdravlju moguće je postići sretan i lijep osmijeh za cijeli život, jer je oralno zdravlje važan dio općeg zdravlja, bez obzira na godine.

 Prepoznavanje oboljenja usne šupljine i njihova prevencija

Najčešće oralne bolesti su: zubni karijes, paradontalne bolesti i karcinomi usana i usne šupljine. Unatoč tome što se u velikoj mjeri mogu spriječiti, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, više od 3,5 milijarde ljudi pati od oralnih bolesti, te ove bolesti spadaju među najrasprostranjenije nezarazne bolesti u svijetu. 

HPV –  iako se malo spominje, ima važnu ulogu u nastanku promjena na sluznici usne šupljine i jezika i ukoliko se ne prepoznaju i ne liječe na vrijeme, dovode do sigurnog razvoja karcinoma. 

Imajući u vidu činjenicu da su oralne bolesti uzrokovane lošom oralnom higijenom, konzumacijom šećera, uživanjem duhana i alkohola, te da su ovi faktori rizika zajednički za sve hronične nezarazne bolesti, oni čine osnovu za formiranje integrisanih strategija za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti.

Izuzetno je važan pregled usne šupljine kod spolno aktivnih osoba, posebno onih koji često mijenjaju partnere, u cilju prevencije i ranog otkrivanja HPV-a na sluznici usne šupljine.

 Ključni faktori očuvanja oralnog zdravlja

U svrhu očuvanja oralnog zdravlja potrebna je redovita i pravilna oralna higijena, edukacija i briga za oralno zdravlje, edukacija o pravilnoj prehrani, štetnim navikama (npr. pušenje, alkohol, droge, slatka i gazirana pića), redoviti pregledi svih dobnih skupina, posebno djece s ciljem ranog otkrivanja karijesa, te primjene sredstava za prevenciju karijesa poput gelova na bazi floura i slično.

Pripremila: dr. Selma Smajlović, specijalista oralne hirurgije