Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Predugo kuhanje brokula uništava njena antikancerogena svojstva

Istraživači sa Univerziteta u Warwicku (University of Warwick) otkrili su da standardna praksa kuhanja povrća ozbiljno uništava antikancerogene karakteristike povrća poput brokula, prokulica, karfiola i zelenog kupusa.

Prethodne studije pokazale su korist ovog povrća za sprečavanje raka zbog visokog prisustva supstanci poput glukozinolata i izotiocijanata.

Nakon što su ih kupili iz lokalnih prodavnica, istraživači sa Univerziteta u Warwicku analizirali su njihov sadržaj nakon pripreme u kipućoj vodi (30 minuta), kuhanja na pari (0 – 20 minuta), kuhanja u mikrovalnoj pećnici (0 – 3 minute) ili brzog prženja sa stalnim miješanjem (0 – 5 minuta).

Kuhanje u kipućoj vodi nakon 30 minuta imalo je ozbiljne posljedice na gubljenje glukozinolata iz ovog povrća: brokule – izgubljeno 77 %, prokulice – 58 %, karfiol – 75 % i zeleni kupus – 65 %. Kada su u pitanju ostale metode pripreme, nije primijećeno značajnije smanjenje nivoa glukozinolata.

Čuvanje povrća na sobnoj temperaturi ili u frižideru nije pokazalo značajnije smanjenje udjela glukozinolata tokom 7 dana, međutim, primjećeno je da 6 sati nakon sjeckanja ovog povrća nasitno dolazi do gubitka glukozinolata za 75 %.

IZVOR: University of Warwick, 15. maj 2007, https://warwick.ac.uk/newsandevents/pressreleases/research_says_boiling/