JAVNA USTANOVA DOM ZDRAVLJA

KANTONA SARAJEVO

Natapanje krompira prije prženja smanjuje udio kancerogene materije

Nova britanska studija pokazala je da potapanje krompira u vodi prije prženja umanjuje udio kancerogene materije akrilamida.

Akrilamid nastaje kada se hrana bogata škrobom priprema pri visokim temperaturama, poput prženja, pečenja ili roštiljanja. Neke studije pokazale su da je akrilamid, koji se može naći u mnogobrojnim vrstama hrane, potencijalno opasan po zdravlje i da može uzrokovati rak kod životinja.

Tokom ovog istraživanja, naučnici su ispitivali tri različita pristupa: ispiranje svježeg krompira za pomfrit u vodi, njegovo potapanje u vodi tokom 30 minuta, i potapanje tokom 2 sata.

Na te načine smanjeni su nivoi akrilamida do 23 %, 38 %, odnosno 48 %, ali samo ako je pomfrit pržen do svijetle boje. Nije jasno da li bi se isto smanjenje udjela akrilamida postiglo ako bi se isti krompir pržio do tamno smeđe boje, rekli su naučnici.

Studija je objavljena u aktuelnom broju žurnala Journal of the Science of Food and Agriculture.

IZVOR: Journal of the Science of Food and Agriculture, 30. april 2008, 88(6), 989-995, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.3179

PODIJELI OVAJ ČLANAK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print