Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Azijska biljka može pomoći protiv urinarnih infekcija

Studija naučnika sa Duke univerziteta (Duke University) pokazala je da jedna azijska biljka koja se često koristi kao dodatak prehrani u cilju smanjenja tjelesne težine može biti od koristi i za smanjenje upala urinarnog trakta.

Oko 90% infekcija urinarnog trakta uzrokovano je bakterijom Escherichia coli. Ove infekcije četiri puta su češće kod žena nego kod muškaraca, i u velikom broju slučajeva, infekcija se vraća nekoliko sedmica nakon tretmana antibioticima.

Jedan od problema kada su u pitanju urinarne infekcije jeste taj što se kolinije bakterije Escherichia coli  mogu “sakriti” u ćelije sluzokože mokraćnog mjehura, čak i nakon što antibiotici unište 90% njih. Međutim, upotreba forskolina, ekstrakta indijske coleus biljke (Solenostemon), ispire skrivene kolonije bakterija, nakon čega ih antibiotici mogu uništiti.

“Ovakva strategija liječenja može biti od koristi za pacijente koji pate od ponavljajućih epizoda urinarnih infekcija”, rekao je Abraham Soman, mikrobiolog sa Duke University-a. “Najbolje bi bilo da se ova biljka koristi za izbacivanje skrivenih bakterija, nakon čega bi se uništile korištenjem antibiotika. Pošto bi se iščistili rezervoari skrivenih bakterija, infekcija se ne bi trebala vratiti.”

Abraham je izjavio da je neophodan novi i djelotvoran pristup liječenju urinarnih infekcija zbog nedostataka koje sa sobom nosi stalna upotreba antibiotika, poput visokih troškova, mogućeg oštećenja jetre i bubrega, te potencijala da uzrokuje nastajanje bakterija otpornih na antibiotike.

Međutim, Abraham je naglasio da se osoba sa infekcijom urinarnog trakta koja želi koristiti forskolin, treba prije toga posavjetovati sa svojim ljekarom.

Izvor: Duke University School of Medicine , http://medschool.duke.edu/