Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Folna kiselina može održati spermatozoide zdravim

Naučnici su otkrili da je visok unos folne kiseline kroz ishranu povezan sa manjim brojem spermatozoida sa pogrešnim brojem hromozoma.

Folna kiselina, koja također smanjuje rizik od urođenih mana, sadržana je u lisnatom zelenom povrću, voću i mahunarkama. Procjenjuje se da do 4% sperme zdravog muškarca nosi ili previše ili premalo hromozoma – što je poremećaj koji se naziva aneuploidija.

Aneuploidija je povezana sa nemogućnošću začeća, spontanim pobačajem i rađanjem djece sa Downovim sindromom, Turnerovim sindromom i Klinefelterovim sindromom. Međutim, razlozi zbog kojih dolazi do ovakvih mutacija sperme nisu u potpunosti poznati.

Tokom studije koja je provedena na Kalifornijskom univerzitetu u Berkeleyu, stručnjaci su analizirali uzorke sperme od 89 zdravih muškaraca nepušača, te putem ankete, prikupili podatke o njihovom unosu cinka, folne kiseline, C vitamina, E vitamina i beta karotena.

Naučnici su otkrili statistički značajnu vezu između unosa folne kiseline i manje stope aneuploidije sperme. Muškarci koji su unosili najviše folne kiseline – između 722 i 1150 mikrograma dnevno – imali su za 20-30% manju učestalost nekoliko oblika aneuploidije u odnosu na muškarce sa niskim unosom folne kiseline.

Dr Allan Pacey, stručnjak za mušku plodnost na univerzitetu University of Sheffield, rekao je da postoji sve više dokaza da ishrana utiče na kvalitet sperme.

“Za sada dokazi pokazuju da prehrambeni faktori ne pomažu veću proizvodnju sperme, ali da ipak mogu poboljšati kvalitet barem te sperme koja se proizvede.” On je još dodao: “Ali prije nego što parovi odu u apoteke u nabavku dodataka prehrani sa folnom kiselinom, ja bih ih posavjetovao da vode uredne živote i prestanu pušiti, smanje unos alkohola i jedu raznovrsnu hranu, vodeći računa da svakodnevno unose pet porcija svježeg voća i povrća.”

“I pošto su potrebna tri mjeseca za proizvodnju zrelog spermatozoida, promjene u stilu života trebaju se provesti nekoliko mjeseci prije pokušaja da se ostvari trudnoća.”

IZVOR: BBC NEWS, mart 2008., http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/7303375.stm