Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Ftalati u plastici feminiziraju dječake

Nova studija američkih naučnika sa univerziteta University of Rochester pokazala je da određene hemikalije u plastici – ftalati – mijenjaju način funkcionisanja mozga kod dječaka, doprinoseći tako rastućem broju dokaza o njihovoj škodljivosti.

Rezultati studije objavljeni su u medicinskom žurnalu International Journal of Andrology.

Ftalati imaju sposobnost da poremete hormonalnu ravnotežu, te je u EU već nekoliko godina zabranjeno njihovo korištenje u igračkama. Međutim, ftalati se još uvijek naširoko koriste u različitim predmetima u domovima, poput plastičnog namještaja, linoleuma, PVC zavjesa za kadu, plastičnih kutija i folija za pakovanje hrane, kao i drugih predmeta. Postoji mnogo različitih tipova ftalata i neki od njih imitiraju ženski hormon estrogen.

Naučnici su već dokazali da visoka izloženost flatatima u trudnoći može dovesti do rađanja dječaka sa abnormalnostima genitalnih organa. Međutim, oni sada tvrde da ftalati također mogu utjecati na mozak u razvoju tako što poništavaju djelovanje muškog hormona testosterona.

Dr Shanna Swan i kolege testirali su uzorke urina na tragove ftalata kod žena u sredini trudnoće, a zatim su pratili razvoj njihove djece (74 dječaka i 71 djevojčicu) do starosne dobi od 4 do 7 godina i anketirali majke u vezi s tim koje igračke njihova djeca vole i u kojim igrama uživaju.

Naučnici su otkrili da dva ftalata – DEHP (koristi se za omekšavanje plastike, za podove, itd.) i DBP (koristi se za poboljšanje fluidnosti ljepila i boja, za plastificiranje tekstila, itd.) mogu utjecati na ponašanje djece tokom igre. Dječaci koji su u utrobi majki bili izloženi visokim nivoima ovih ftalata manje su se igrali sa autićima, vozovima ili pištoljima, i rjeđe su se upuštali u “grublje” igre borbe sa drugim dječacima.

Elizabeth Salter-Green, direktor CHEM Trust-a, izjavila je da su rezultati studije zabrinjavajući, i iako je priznala da su dječaci čije je ponašanje analizirano bili još veoma mali, ona je istakla da smanjena “muška” igra u ovoj starosnoj dobi može dovesti do razvoja drugih feminiziranih karakteristika kasnije u životu.

IZVOR: BBC NEWS, novembar 2009., http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/8361863.stm

FTALATI se koriste u mnogobrojnim proizvodima, od enteričkih premaza na lijekovima i dodacima ishrani, do agensa za želiranje, stabilizatora, lubrikanata, itd., te se primjenjuju u ljepilima, građevinskim materijalima, pesticidima, proizvodima za higijenu, deterdžentima, dječjim igračkama, pakovanjima, štamparskoj tinti, bojama, prehrambenim proizvodima, tekstilima, sredstvima za čišćenje i drugom. Kada su u pitanju sredstva za ličnu higijenu, ftalate sadrže: parfemi, sjene za oči, losioni za tijelo, lakovi za nokte, tečni sapuni i sprejevi za kosu. Smatra se da je ishrana (koja uključuje masnu hranu poput mlijeka, putera i mesa) glavni izvor DEHP i drugih ftalata u općoj populaciji.

Izloženost djece ftalatima je općenito veća nego kada su u pitanju odrasle osobe –najvjerovatnije zbog njihove navike da predmete stavljaju u usta. Autori studije koja je 2008. godine objavljene u žurnalu Pediatrics 121 (2): e260–8 (http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/abstract/121/2/e260) “primijetili su da je korištenje dječjeg losiona za tijelo, dječjeg pudera i dječjeg šampona dovedeno u vezu sa povećanim koncentracijama ftalata u urinu djece i da je ta veza bila najveća kod veoma male djece. Ovi rezultati pokazuju da dermalna izloženost može značajno doprinijeti zasićenosti tijela ftalatima u ovoj populaciji.”

IZVOR: Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Phthalate