Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Kombinacija lijekova najbolja je protiv visokog krvnog pritiska

Čini se da je kombinacija malih doza četiri lijeka djelotvornija u liječenju visokog krvnog pritiska (hipertenzije) od velike doze jednoga lijeka, izjavili su irski istraživači.

“Većina osoba sa visokim krvnim pritiskom treba dvije do tri različite vrste lijekova protiv hipertenzije,” izjavio je dr. John Feely za Reuters Health. “Kombinovanje malih doza standardnih lijekova protiv hipertenzije u jednoj kapsuli može pružiti bolju kontrolu krvnog pritiska od punih doza pojedinačnih lijekova.”

Dr. Feely i dr. Azra Mahmud sa koledža Trinity College u Dablinu, istraživali su ovaj pristup posmatranjem 108 pacijenata (bijelaca) sa visokim pritiskom koji nisu ranije dobijali terapiju, te su svoje zaključke objavili u medicinskom žurnalu Hypertension.

Pacijentima je, po principu slučajnog uzorka, prepisan neki od pojedinačna 4 lijeka – antagonist kalcija, beta blokator, dijuretik ili ACE inhibitor – ili kapsula koja sadrži sva četiri lijeka od po četvrtinu doze svakog zasebnog lijeka za jedan dan.

Nakon 4 sedmice, smanjenje pritiska sa kombiniranim lijekovima iznosilo je 19 podioka, što je značajno više od 6 do 11 podioka koliko iznosi kada se koriste pojedinačni lijekovi zasebno.

Osim toga, kod 60 % pacijenata koji su koristili kombinaciju lijekova krvni pritisak spustio se na normalu, u poređenju sa 15-45% pacijenata koji su koristili pojedinačne lijekove.

Pristup kombiniranog lijeka, zaključio je dr. Feely, “ima potencijal da smanji troškove, sa vjerovatno manjim brojem nus pojava, i manjim brojem tableta koje pacijent treba popiti tokom jednog dana.”

Međutim, dr. John L. Reid sa Univerziteta u Glasgowu dodao je da je “potrebno uraditi još mnogo posla da bi se optimizirali lijekovi i njihove doze, te potvrdila dugoročna korist tokom više mjeseci i godina.”

Izvor: Hypertension, januar 2007.    http://hyper.ahajournals.org/