Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Kvalitet prehrane utiče na pojavu endometrioze

Žene koje unose visoke nivoe transmasnoća imaju za 48% veći rizik od endometrioze, dok žene čija je ishrana bogata omega-3 masnoćama 22% rjeđe obolijevaju od ovog medicinskog stanja, pokazala je nova studija.

Kod endometrioze, sluzokoža materice (endometrij) može se naći i izvan same materice. Neke žene ne iskuse nikakve simptome, međutim, većina pati od snažnih bolova. Ovo stanje, koje može dovesti do neplodnosti, pogađa oko 10% žena. Liječenje uključuje lijekove, hormonalne dodatke ili operaciju.

Tokom ove studije, naučnici su analizirali prehrambene i druge podatke o gotovo 71 000 žena učesnica američke sestrinske studije U.S. Nurses Health Study. Tokom sljedećih 12 godina posmatranja, kod 1199 učesnica dijagnosticirana je endometrioza. Naučnici su izjavili da rezultati njihove studije ukazuju na to da ishrana može predstavljati važan faktor za razvoj ovog stanja.
Studija je objavljena u izdanju žurnala Human Reproduction od 24. marta.

“Milioni žena širom svijeta pate od endometrioze. Mnoge žene tragaju za nečim čime bi mogle pomoći same sebi, ali i svojim kćerkama, da umanje rizik od razvoja bolesti, a rezultati ove studije pokazuju da su izmjene u prehrambenim navikama nešto što mogu uraditi,” rekla je vođa studije, dr. Stacey Missmer, pri Harvardskom medicinskom fakultetu u Bostonu.

Dugolančane omega-3 masne kiseline, koje su dovedene u vezu sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, u najvećim količinama nalaze se u masnoj ribi. Transmasnoće, koje povećavaju rizik od srčanih bolesti, koriste se u hiljadama oblika prerađene hrane.

IZVOR: Human Reproduction, mart 2010., http://humrep.oxfordjournals.org/