Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Liječenje Helicobacter pylori-a – studija

Helicobacter pylori uzročno je povezan sa gastritisom i čirom želuca. Skorašnji podaci ukazali su na to da trostruka terapija koja uključuje dva antibiotika (amoxicillin, clarithromycin) i inhibitor protonske pumpe – PPI (za smanjenje želučane kiseline) ima stopu uspješnosti uništavanja helikobaktera samo 74-76%, te da su potrebni novi protokoli liječenja.

Najnovija studija stručnjaka sa Univeziteta u Pizi, Italija, imala je za cilj da istraži mogućnost modifikacije standardne terapije i utvrdi njene rezultate.

Infekcija organizmom H. pylori dijagnosticirana je kod 206 pacijenata: kod 107 uz pomoć endoskopskog pregleda i brzog RUT testa uzorka tkiva, a kod 99 uz pomoć antigen testa stolice na helikobakter i C13 urea testa daha (C13 UBT). Pacijenti su po principu slučajnog uzorka podijeljeni u dvije grupe: 101 pacijent (grupa A) bio je podvrgnut standardnoj trostrukoj terapiji (esomeprazole, clarithromycin, amoxicillin), dok je 105 pacijenata (grupa B) bilo podvrgnuto modificiranoj terapiji (standardna trostruka terapija plus laktoferin i probiotici). Uspješna terapija potpunog uništavanja helikobaktera definisana je kao negativni test daha C13 UBT osam sedmica nakon završetka terapije.

Na kraju studije, 175 od 206 pacijenata pokazivali su negativne C13 UBT rezultate. Prema analizi koja uključuje sve učesnike studije, infekcija je izliječena kod 73 od 101 pacijenta iz grupe A i kod 93 od 105 pacijenata iz grupe B. Više pacijenata iz grupe A nego iz grupe B prijavilo je nus pojave uzrokovane liječenjem antibioticima.

Rezultati studije pokazuju da dodavanje laktoferina (bLf) i probiotika (Pbs) terapiji može poboljšati standardnu terapiju za helikobakter—dok bLf povećava stopu uništavanja helikobaktera, Pbs smanjuje nus pojave korištenja antibiotika.

Izvor: American Journal of Gastroenterology 2007;102:951–956    http://www.amjgastro.com/