Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Manjak igre izvan kuće škodi djeci

Zdravlje djece je narušeno jer ona imaju sve manje prilika da se igraju van kuće, upozorila je grupa stručnjaka iz Velike Britanije.

Za to su krivi previše obazrivi roditelji, kompjuterske igrice i testovi u školi, stoji u pismu koje je potpisalo gotovo 300 akademika, autora i direktora dobrotvornih organizacija.

Nedostatak “nestruktuirane, slabije nadzirane” igre ima loš uticaj na mentalno zdravlje djece, dodali su oni, te ugrožava dugoročni razvoj mladih ljudi.

Stručnjaci tvrde da je igra – pogotovo izvan kuće – od ključnog značaja za zdravlje djeteta. Povećanje saobraćaja, strahovi roditelja da će im dijete biti oteto i sistem obrazovanja u kojem prevladava “testiranje” doprinijeli su ovom trendu, insistiraju stručnjaci.

Oni su dodali da “pristupačnost sjedalačke, ponekad ‘zarazne’ zabave na ekranu i agresivno reklamiranje složenih, komercijaliziranih igračaka” također imaju udjela.

Stručnjaci su rekli: “‘Prava igra’ – društveno interaktivna, lična i blago nadzirana – uvijek je bila vitalni dio razvoja djeteta i njeno gubljenje moglo bi imati ozbiljne posljedice.

“Baš kao što je epidemija dječije gojaznosti zapanjila razvijeni svijet, previše “nekvalitetne igre” (baš kao i nekvalitetne “brze” hrane) može imati upozoravajuće implikacije po sljedeću generaciju.”

Izvor: BBC NEWS, septembar 2007., http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/uk_news/6986544.stm