Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Medicinske pijavice spasile nogu vozača kamiona

Davidu Isittu trebalo je preko 30 pijavica da tokom sedam dana ispijaju krv iz mjesta na njegovoj nozi gdje se koža borila da preživi.

Da taj tretman nije polučio rezultate, gosp. Isitt bi se morao pomiriti sa amputacijom noge – međutim, danas on ponovo stoji na obje noge i uči kako da hoda bez pomoći.

Tretman je proveden u bolnici Royal London Hospital.

David Isitt povrijedio se u mjesecu martu kada je pao sa svog kamiona dok je provjeravao da li je teret dovoljno pričvršćen. Pao je sa gotovo 2,5 metra visine na cestu i smrskao nekoliko velikih kostiju u desnoj nozi.

Nakon nekoliko velikih ortopedskih operacija, plastični hirurg je na mjesto rane transplantirao novi komad kože. U tako složenim procedurama nekada je teško održati pravilnu cirkulaciju krvi, te je vrh presađene kože kod Isitta počeo plaviti.

“Konvencionalni lijekovi nisu djelovali i činilo se da će se morati sve ukloniti i da ću morati ići na novu veliku operaciju,” rekao je Isitt. U tom momentu klinički specijalista medicinski tehničar, Daren Edwards, odlučio je da koristi pijavice da bi spasio novu kožu na pacijentovoj nozi.

Ove životinjice uklanjaju krv iz tkiva omogućavajući mu da preživi dovoljno dugo dok vene ne počnu opet normalno raditi.

Gosp. Isitt je rekao: “Bio sam malo iznenađen kada su predložili pijavice, ali oni su stručnjaci te sam im vjerovao.”

Za nekoliko dana boja se vratila u transplantirani dio kože, ali je bilo potrebno koristiti pijavice više od sedmice dana dok se nije uspostavila normalna cirkulacija.

Gosp. Edwards je rekao da bi bez pomoći pijavica transplantacija kože bila neuspješna i bila bi neophodna nova operacija, ili bi u najgorem slučaju, moglo doći do infekcije rane i pacijent bi izgubio nogu.

MEDICINSKE PIJAVICE

  • Posebna vrsa, Hirudo medicinalis, ima 32 mozga i 100 zuba u svakoj od 3 čeljusti.
  • One prave malu ranu koja krvari, a koja održava vensku cirkulaciju u područjima gdje je narušena.
  • Ugriz pijavice je bezbolan jer on uključuje lokalni anestetik i antikoagulant.
  • Pijavice mogu isisati krvi do pet puta svoje težine prije nego što otpadnu sa pacijenta.

Izvor: BBC, avgust 2007., www.bbc.co.uk