Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Naučnici su “korak bliže” prognozirajućem testu na aktivnu tuberkulozu

Međunarodni istraživači tvrde da su napravili “značajan korak” ka prognozirajućem krvnom testu na tuberkulozu.

Otisak DNK u krvi nudi nadu u moguće identificiranje onih kliconoša TB-a kod kojih će se pojaviti simptomi i koji će postati zarazni za druge. Takav test bi omogućio ranu dijagnozu i liječenje ove plućne bolesti, sa mogućnošću spašavanja mnogih života.

Stručnjaci smatraju da je istraživanje, objavljeno u časopisu Nature, “značajno”, ali da ga je potrebno dokazati dodatnim studijama.

Tuberkuloza, ili TB, je zarazno bakterijsko oboljenje pluća, čiji su simptomi kašljanje, bolovi u prsima i gubitak tjelesne težine.

Svake sekunde jedna osoba na svijetu oboli od TB-a, a svake godine od TB-a umre gotovo 2 miliona ljudi. Međutim, samo se kod jedne od 10 osoba koje se zaraze TB-om razvije aktivni oblik bolesti.

Zasada, iako je moguće putem kožnog ili krvnog testa pokazati ko nosi TB klice ali ne pokazuje simptome, nije moguće predvidjeti kod koga će se bolest u potpunosti razviti.

Stručnjaci iz Velike Britanije, SAD-a i Južne Afrike analizirali su genetički potpis u krvi pacijenata sa aktivnom tuberkulozom. Isti genetički markeri pronađeni su kod otprilike 10% pacijenata sa latentnom infekcijom, ukazujući na to da su oni kandidati za razvijanje punog oblika bolesti.

Stručnjaci će sada pratiti ove pacijenti da bi utvrdili da li će se kod njih u budućnosti razviti simptomi, međutim, razvijanje bilo kakvog konkretnog testa može se očekivati tek za nekih 20-30 godina.

IZVOR: BBC NEWS, avgust 2010., http://www.bbc.co.uk/news/