Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Nema naučnog dokaza da dodaci prehrani djeluju

Milioni Amerikanaca uzimaju dodatke prehrani u obliku vitamina i minerala da bi dobili energiju, spriječili bolest i odgodili proces starenja. Federalna vlada izvještava da Amerikanci potroše najmanje 5,8 milijardi dolara godišnje na različite dodatke prehrani.

Kad pogledate reklame i etikete, rekli biste da su vitaminski dodaci snažni lijekovi. Ipak, i pored potrošene ogromne svote novca i sve većeg interesovanja samih ljekara, u suštini ne postoje dokazi koji bi pokazali da ovi preparati zaista mogu poboljšati vaše zdravlje.

Kada studije o djelotvornosti sprovode akademski istraživači radije nego sami proizvođači dodataka prehrani, onda rezultati uopše nisu impresivni. Navešćemo samo neke od primjera:

Vitamin E: U velikoj studiji prije dvije godine koja je uključivala gotovo 40.000 žena, otkriveno je da uzimanje vitamina E kao vještačkog dodatka prehrani nije dovelo do poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja, niti sprečavanja raka.

Ginko biloba: Popularni dodatak za poboljšanje pamćenja nije pokazao rezultate kada je u pitanju 230 osoba PREKO 60 godina koje su testirali istraživači sa Williams College-a u 2002. godini.

Koenzim Q10: Prema veb-stranici američkog Državnog instituta za rak (National Cancer Institute), “Koenzim Q10 nije dovoljno pažljivo testiran da bi se utvrdila njegova sigurnost i djelotvornost.”

Ili, uzmimo, recimo, čitavu kategoriju antioksidanata. Naučnici već dugo vremena znaju da prehrana bogata voćem i povrćem, koji su puni antioksidanata, može smanjiti krvni pritisak i rizik od srčanih bolesti i raka. Dokazano je da takva prehrana može čak i produžiti život.

Uzimajući to u obzir, milioni ljudi širom svijeta, ubacuju u sebe kapsule vitamina C, vitamina E i betakarotena. Većina njih je, vjerovatno, bila zaprepaštena kada je u januara studija danskih naučnika pokazala da uzimanje antioksidanata u obliku tableta može čak i skratiti život, a ne produžiti ga.

Dr. Jeffrey Blumberg direktor je Laboratorije za antioksidante na Tufs Univerzitetu u Bostonu, Massachusetts. On tvrdi da naučnici tek sada počinju razumijevati složenost hrane. “U našoj prehrani postoji oko 20 000 različitih antioksidanata. A ne postoji 20 000 različitih tableta koje možemo piti,” rekao je Blumberg. “Jedan od razloga što vještački dodaci hrani ne mogu zamijeniti zdravu prehranu jeste što mi ne znamo šta je bitno da se stavi u svaku tabletu.”

Dr. Andrew Weil, guru za alternativnu medicinu, na svojoj veb-stranici prodaje dodatke prehrani, ali se slaže da reklame za ove proizvode česte izrazito pojednostavljuju samo djelovanje tableta.

“U brokulama ima jedan spoj koji se zove sulfurafan, a za koji je primjećeno da ima sposobnost borbe protiv raka, a u prodavnicama zdrave hrane vidio sam da na naljepnicama na proizvodima stave sliku cijele brokule, pa steknete dojam da je cijela brokula u tableti”, kritikuje Weil. “A nije brokula u tableti, već sulfurafan, a to je samo jedan elemenat izuzetno složene biljke koja u sebi ima još mnogo različitih elemenata.”

Ali Weil ipak tvrdi da on ima dosta dokaza da bi preporučio nekoliko dodataka prehrani, uključujući vitamin D i selen za smanjanje rizika od raka, alfa-lipoinsku kiselinu za sprečavanje srčanih bolesti i dijabetesa, i omega-3 riblje ulje za bolju funkciju mozga i cirkulaciju krvi. Međutim, on vjeruje da dodaci prehrani ne mogu sve izliječiti.  “Mora se pristupati sveubuhvatno. Ako ne jedete pravilno i ne vježbate, to vam ne mogu nadomjestiti dodaci prehrani.”

Autor: Caleb Hellerman

Prilagođeno sa: CNN, 16. april 2007, http://edition.cnn.com/2007/HEALTH/04/06/chasing.supplements/