Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Prečesto propisivanje antibiotika za sinusitis

Ljekari propisuju antibiotike u 70-80% slučajeva sinsusnih infekcija, iako je većina njih uzrokovana virusima, izjavili su profesori Hadley Sharp i Donald Leopold sa kolegama sa Univerziteta u Nebraski za martovsko izdanje Arhiva otorinolargingologije (Archives of Otolaryngology-Head and Neck Surgery).

Kada uzmemo u obzir rizik od pojavljivanja otpornosti na antibiotike i prisustvo sve opasnijih bakterija, a pritom dvije trećine pacijenata sa simptomima sinusitisa očekuju i dobiju antibiotik od svojih ljekara, onda postaje jasno da je potrebno obratiti posebnu pažnju na ovo oboljenje.

Najmanje jedan antibiotik propisan je u 82.74% posjeta ljekaru zbog akutne infekcije, i u 69.95% posjeta zbog hronične infekcije čiji je uzrok najvjerovatnije upala, rekli su istraživači.

Nakon antibiotika, najčešće propisivani lijekovi bili su antihistamini, nazalni dekongestanti, kortikosteroidi, itd.

Jedino polje u kojem su rezultati odgovarali preporukama, bilo je u slučaju propisivanja antihistamina. Korištenje antihistamina (20.93% svih posjeta zbog hroničnog sinusitisa i 25.26% zbog akutnog) činilo se logičnim, smatraju istraživači.

Razmatrajući kompleksnost akutnog i hroničnog sinusitisa, istraživači su priznali da je razumljivo zašto je pristup liječenju još uvijek kontroverzan.

Iako su virusi obično prisutni u akutnim oblicima bolesti, mnogi ljekari zagovaraju da se terapija ne pripisuje ako simptomi nisu previše teški, ako se smanjuju nakon 5 do 7 dana, te nestanu nakon 10. Postoje smjernice za liječenje akutnih oblika, posebno akutnog bakterijskog rinosinusitisa. Međutim, hronična oboljenja su mnogo složenija, izjavili su oni.

Ograničenje ove studije jeste u tome da nije bilježeno korištenje lijekova koji se mogu dobiti bez recepta niti prirodnih lijekova. Moguće je da je inhaliranje nad parom ili ispiranje slanom vodom preporučeno u istom broju slučajeva kao i propisivanje antialergijskih lijekova.

Jedan od mogućih razloga česte upotrebe antibiotika može biti u tome da su oni zaista djelotvorni, inače bi bili napušteni, rekli su istraživači. Međutim, drugi razlog može biti taj da pacijenti boluju od oboljenja koje će se samo povući, a njihovi ljekari im propisuju ono za šta smatraju da će djelovati. Ipak, mnoge infekcije tokom vremena prođu same od sebe, bez lijekova, dodali su istraživači.

IZVOR: MedPage Today