Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Rani simptomi raka jajnika

Državna koalicija za borbu protiv raka jajnika u SAD-u (National Ovarian Cancer Coalition) pridružila se fondaciji za prevenciju ginekoloških kancera (Gynecologic Cancer Foundation) i drugim američkim organizacijama prilikom objavljivanja prvog državnog konsenzusa o simptomima raka jajnika. Rak jajnika je najsmrtonosniji oblik raka reproduktivnih organa zbog učestalog mišljenja da on nema upozoravajućih simptoma, te se često naziva i “tihim ubojicom”.

Istraživači su proveli konkluzivno istraživanje koje pokazuje da se sljedeći simptomi češće pojavljuju kod žena sa rakom jajnika u odnosu na opću populaciju. Oni uključuju:

  • Nadimanje
  • Karličnu ili abdominalnu bol
  • Teškoće prilikom jedenja i osjećaj sitosti ubrzo nakon započinjanja obroka
  • Simptomi vezani za urinarni trakt (nagla potreba za mokrenjem ili često mokrenje)

Žene koje imaju ove simptome gotovo svakodnevno tokom više od nekoliko sedmica trebaju se obratiti ljekaru, po mogućnosti ginekologu.

“Nadamo se da će ovaj konsenzus o zajedničkim simptomima raka jajnika dovesti do ranije dijagnoze kada su veće šanse za izliječenje,” izjavila je dr. Barbara Goff, ginekološki onkolog na Univerzitetu u Vašingtonu  (University of Washington).  “Kada se dijagnosticira rak jajnika u prvoj fazi, stopa izlječenja iznosi 90%. Nažalost, dosada nije bilo usaglašenja oko uobičajenih simptoma, te nije dolazilo do uspostavljanja dijagnoze kod žena koje boluju od raka jajnika bez obzira što su išle na pregled kod ljekara, sve dok to nije bilo prekasno.”

Rak jajnika na petom je mjestu među učestalim oblicima raka kod žena. Trenutno, oko 80% slučajeva ovog oblika raka ne dijagnosticira se u ranoj fazi, te je veća stopa smrtnosti.

Ovaj konsenzus olakšati će koordiniran edukacijski napor koji će dovesti do toga da ljekari i žene uzmu u obzir mogućnost raka jajnika kada se pojave gore navedeni simptomi.

Izvor: National Ovarian Cancer Coalition, 13 juni 2007., http://www.ovarian.org/