Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Tai chi (tai či) može olakašati fibromijalgiju

Novo istraživanje pokazalo je da osobe koje pate od fibromijalgije mogu olakšanje od hronične boli pronaći u vježbanju tai chia.

Naučnici su podijelili 66 osoba sa fibromijalgijom u dvije grupe: prva grupa je praktikovala jednosatni trening tai chia dvaputa sedmično tokom 12 sedmica; druga je grupa dvaput sedmično imala čas o dobrom zdravlju popračen laganim istezanjem.

Po okončanju 12 sedmica, odgovori tai chi grupe u anketi o fizičkim i mentalnim simptomima fibromijalgije pokazali su poboljšanje koje je podrazumijevalo manje boli i poboljšanu sposobnost izvršavanja dnevnih obaveza bez boli; manje umora, depresije i anksioznosti, i sveukupno bolji kvalitet života. Pacijenti su također naveli i bolji san i poboljšanu fizičku formu.

Poboljšanja su bila vidljiva i nakon 24 sedmice, stoji u izvještaju o ovoj studiji objavljenom 19. avgusta u časopisu New England Journal of Medicine.

“To je bilo nevjerovatno”, rekla je vođa studije dr. Chenchen Wang, vanredni profesor medicine na reumatološkom odjeljenju pri Tufts medicinskom centru u Bostonu. „Vidjela sam promjene kod pacijenata svake sedmice. Postali su izuzetno sretni. Bila sam veoma, veoma uzbuđena što sam mogla da provodim to vrijeme s njima.”

Fibromijalgiju karakterizira široko rasprostranjena bol, umor, nesanica i prisutnost mnogostrukih bolnih tačaka po tijelu. Sindrom također može uzrokovati psihološke probleme, uključujući anksioznost, depresiju i probleme sa memorijom i koncentracijom, što se ponekad naziva “fibromijalgijskom maglom”.

Ljekari često preporučuje vježbe, tehnike za poboljšanje spavanja i lijekove za tretiranje fibromijalgije, ali najčešće sa ograničenim uspjehom, rekla je dr. Gloria Yeh, vanredni profesor medicine na Harvardskom medicinskom fakultetu.

Iako je potrebno sprovesti veće studije koje bi potvrdile ove rezultate, tai chi se čini obećavajućim kao alternativni tretman, rekla je Yeh.

“On bi mogao predstavljati idealnu vježbu za osobe koje pate od fibromijalgije. S obzirom da nije previše opterećavajuća, da je lagana, neagresivna, pristupačna aktivnost, tai chi bi mogao biti savršena vježba za onesposobljene pacijente sa fibromijalgijom, koji ne mogu ili ne žele da rade druge oblike vježbanja,” rekla je Yeh. „Osim toga, tai chi ima meditacijsku komponentu, te može pomoći da ublaži stres i anksioznost koji često prate ovo stanje.”

Tai chi je vježba za um i tijelo koja je nastala kao borbena vještina u Kini, a prilikom koje se koriste spori, lagani pokreti u cilju izgrađivanja snage i fleksibilnost, kao i duboko disanje i relaksacija, da bi se pokrenuo qi, ili životna energija, kroz cijelo tijelo.

IZVOR: HealthDay, avgust 2010., www.healthday.com