Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Testiranje nove teorije o uzroku multiple skleroze (multiplex sclerosis)

Američki naučnici testiraju novu radikalnu teoriju da multiplu sklerozu (MS) uzrokuje začepljenost krvnih sudova koji odvode krv iz mozga.

Tim sa univerziteta University of Buffalo zaintrigirao je rad italijanskog naučnika dr Paola Zambonija koji tvrdi da je 90% slučajeva MS-a uzrokovano sužavanjem vena.

On je rekao da ograničeno istjecanje krvi iz mozga, koje je vidljivo na snimcima, oštećuje mozak dovodeći do javljanja multiple skleroze. Dr Zamboni je već kod nekoliko pacijenata uspješno proširio suženja.

Cilj američkog tima jeste da ponovi rezultate njegovog ranijeg rada prije nego što eventualno započne sa liječenjem pacijenata.

MS je dugotrajno upalno stanje centralnog nervnog sistema koje utječe na prijenos poruka od nervnog sistema ka ostatku tijela.

Američki tim, koji predvodi dr Robert Zivadinov, planira angažovati 1100 pacijenata sa MS-om i 600 drugih volontera koji bi predstavljali kontrolnu grupu, a koji su ili zdravi ili imaju neko drugo neurološko oboljenja osim MS-a.

Koristeći Doppler ultrazvuk, tim će pregledati pacijente da bi ustanovili da li postoje bilo kakve blokade unutar vena vrata i mozga.

Ako uspiju dokazati teoriju dr Zambonija o “hroničnoj cerebrospinalnoj venskoj insuficijenciji”, to bi u potpunosti izmijenilo današnje razumijevanje multiple skleroze koje podrazumijeva da je MS u najvećoj mjeri rezultat abnormalnog odgovora imunog sistema.

Dr Zamboni sa univerziteta University of Ferrara vjeruje da su blokade radije uzrok nego posljedica MS-a, te smatra da suženja omogućavaju da željezo iz krvi istječe u okolno moždano tkivo uzrokujući oštećenja.

Dr Zamboni je vršio procedure slične angioplastici u cilju otčepljavanja vena i ponovnogpokretanja normalnog protoka krvi. On tvrdi da ova “procedura liberacije” može ublažiti mnoge simptome MS-a, a svoje rezultate uskoro treba objaviti u žurnalu Journal of Vascular Surgery.

Kevin Lipp, američki pacijent dr. Zambonija sa multiplom sklerozom nema nikavih simptoma otkada ga je liječio dr Zamboni. ”Prošlo je tek 10 mjeseci. Ako se ništa ne desi unutar sljedeće dvije-tri godine, znaćemo da djeluje.”

Helen Yates, pri Istraživačkom centru za MS rekla je: ”Nema sumnje da su potrebna dodatna istraživanja u ovom polju. Ovo bi mogla predstavljati potpuno novi pristup istraživanju MS-a koji bi, ako se dokaže relevantnim, mogao predstavljati ’more promjena’ u razumijevanju mehanizama koji su uključeni u nastajanje ovog stanja.”

IZVOR: BBC NEWS, novembar 2009., http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/8374980.stm