Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Uskopojasna UV-b fototerapija, alefacept i liječenje psorijaze

Cilj studije stručnjaka sa Medicinskog univerziteta u Gracu, Austrija, bio je da utvrde da li uključivanje 311-nm uskopojasne UV-B (NB UV-B) fototerapije ubrzava i poboljšava terapeutsku djelotvornost alefacepta, biološkog lijeka za psorijazu prilikom tretiranja srednje teškog do teškog oblika ove bolesti.  

Studija je uključivala 14 pacijenata sa srednje teškim do teškim oblicima psorijaze.

Svi pacijenti tretirani su intravenoznim alefaceptom od 7,5 mg jednom sedmično tokom 12 sedmica. Triput sedmično, nasumice odabrana strana tijela pacijenta (lijeva ili desna) tretirana je NB UV-B svjetlom dok na zračenoj polovni tijela nije došlo do potpune remisije, definisane kao smanjenje Indeksa ozbiljnosti psorijaze na određenom području (Psoriasis Area Severity Index (PASI)) na 3 ili manje.

Nakon 12 sedmica tretmana, prosječni PASI indeksi na strani tijela zračenoj UV-zrakama i na nezračenoj strani značajno su smanjeni za 81% odnosno 62%. Od 3 do 12 sedmice, prosječni PASI indeks bio je značajnije manji na zračenoj strani tijela nego na nezračenoj.

U 12 sedmici, smanjenje PASI indeksa veće od 75% puno je češće postignuto na stranama tijela izloženim UV-B zrakama (86%, 12 od 14) nego na neizloženim stranama tijela (43%, 6 od 14), a i potpuna remisija češće je postignuta na zračenim stranama tijela (43%, 6 od 14) nego na nezračenim (0 od 14).

Dakle, iz studije se može zaključiti da je dodavanje NB UV-B fototerapije tretmanu psorijaze uz pomoć alefacepta ubrzalo i poboljšalo liječenje psorijaze. To ukazuje na obećavajuću budućnost korištenja ove kombinacije tretmana kao integrirane antipsorijazne terapije.

Izvor: AMA, Archives of Dermatology, avgust 2007. 143:1016-1022., http://archderm.ama-assn.org