Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Varičele i morbili – razlike i da li postoje vakcine protiv varičela?

Morbili (engl.measles) je oboljenje koje je u narodu poznato kao ospice, krzamak ili male boginje. Uzročnik je Morbillivirus. To je vrlo kontagiozno (lako se širi među populacijom) zarazno oboljenje, koje  se može prevenirati vakcinom, i oboljenje koje ima najviše smrtnih slučajeva od svih zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinom.

Na svu sreću, vakcina protiv morbila se nalazi u Obaveznom  programu  imunizacije u našoj zemlji kao MMR ili MRP vakcina i dostupna je svima!

Varičele (eng. chicken pox) su nešto lakše, također vrlo kontagiozno oboljenje, u narodu  poznate kao vodene kozice, ovčije boginje ili pljuskavice. Uzročnik je Varicella-zoster virus. Kada kažemo da je lakše oboljenje, mislimo na lakšu kliničku sliku i djeca ga uglavnom lako prebole. Međutim, i ovo oboljenje može imati teže komplikacije, koje su na svu sreću rijetke (upala pluća, mozga), ali su češće nego se mislilo. Klinička slika je puno teža  kod  odraslih i kod adolescenata.

Oba oboljenja imaju  isti način prenošenja. Radi se o kapljičnoj infekciji koja se prenosi kihanjem, kašljanjem, tj. sekretima iz usta i nosa, direktnim kontaktom sa zaraženom osobom. Preležane morbile kao i varičele ostavljaju trajni imunitet, tj. ne mogu se ponovo bolovati.Na sreću, i varičela je vakcinopreventabilna bolest, to jeste može se prevenirati vakcinom.

MORBILI

VARIČELE

Nagli početak bolesti sa povišenom tjelesnom temperaturom

Postepeni početak sa rijetkom pojedinačnom ospom po prsima ili glavi, ospa je u vidu „plikova“

Kašalj, curenje nosa, konjuktivitis („plačna maska“ na licu)

Može se javiti uz povišenu tjelesnu temperaturu, ali često prolazi i bez povišene temperature

Koplikove pjege (sivkaste naslage na unutrašnjoj strani obraza)

Djeca su dobrog opšteg stanja, nemaju curenje nosa, kašalj, kihanje i sl.

Kada temperatura dostigne vrhunac, (39-40°C)  4. ili 5. dana bolesti, javi se osip, crvenkast, makulopapulozan, prvo na glavi, iza ušiju, na vratu, širi se ka donjim dijelovima tijela 

Ospa se javlja odmah, izbija narednih 4-5 dana,  najgušća je na prsima, leđima, licu ali može se javiti i pojedinačna ospa na rukama i nogama

Česte komplikacije: upala uha, upala pluća, i rijetko upala mozga

Djeca uglavnom lako prebole, ali prebolovane varičele oslabe imunitet, te je u narednih nekoliko mjeseci dijete podložno infekcijama

 

Rijetke su komplikacije kod djece, a češće kod adolescenata i odraslih

Postoji vakcina protiv varičele, VARILRIX, koja nije u našem Obaveznom  programu vakcinacije i koje nema kod  nas, a bilo bi zaista dobro je ima, jer zašto bismo bolovali neku bolest, ako je već možemo spriječiti vakcinom, a samim tim sprječavamo i  moguće komplikacije. U susjednim zemljama, Hrvatska i Srbija,  također  nije u Obaveznom  program  vakcinacije, ali je registrovana i može se dobiti.  

VARILRIX je zaštićeni naziv vakcine protiv varičele proizvođača GlaxoSmithKline, Belgija.

To je živa (atenuirana) vakcina, koja se sastoji od male količine oslabljenih živih varicella-zoster virusa. Primjenjuje se kod djece od navršenih 12 mjeseci života, a može se dati kao samostalna vakcina ili zajedno sa vakcinom MMR. Daje se u dvije doze, subkutano, u nadlakticu.  Prva doza se daje djeci sa navršenih 12 mjeseci, a druga doza najmanje 6-8 sedmica nakon prve doze.

Kontraindikacije su slične kao i kod drugih vakcina: akutna bolest, febrilno stanje, alergija na neku od komponenti vakcine, trudnoća, osobe sa oslabljenim imunitetom.

Popratne pojave mogu biti crvenilo i otok na mjestu uboda, a vrlo rijetko povišena tjelesna temperatura i blaga ospa.

Osim djeci, vakcina se preporučuje: adolescentima do 18 godina kao i odraslim osobama koje nisu prebolovale varičele, ženama  koje planiraju trudnoću a nisu bolovale varičele jer su varičele veoma opasne  i za trudnice i za plod, osobama  koje  njeguju teške bolesnike i još nekim određenim grupama pacijenata u dogovoru sa ljekarom.

Da spomenemo još i kombinovanu vakcinu protiv Morbila, Mumpsa (Parotitisa), Rubeole i Varičele. To je PROQUAD kombinovana živa vakcina, prizvođača MSD (Merck, Sharp and Dohne), Holandija. Daje se djeci sa navršenih 12 mjeseci intramuskularno ili subkutano. Da bi se osigurala optimalna zaštita protiv varičele, preporučuju se dvije doze ove vakcine u razmaku od najmanje mjesec dana. Indikacije, kontraindikacije i popratne pojave su slične kao i za VARILRIX vakcinu.

Sve u svemu, zaključak je da bi bilo bolje djecu vakcinisati protiv varičela, nego čekati da se zaraze.

 

Dr. Belma Krdžalić-Zečević, specijalistica pedijatrije u JU Dom Zdravlja KS – OJ Centar (“Vrazova”), odgovara za Vakcine.ba o tome kako se razlikuju varičele i morbili te o vakcinama protiv varičela.