Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Vježbanje može ublažiti simptome hroničnog prostatitisa

Muškarcima koji imaju hronični prostatitis ili sindrom boli u zdjelici, aerobno vježbanje može značajno pomoći, izjavili su italijanski ljekari.

Hronična upala prostate može uzrokovati stalnu bol koju je teško liječiti. Iako pogađa milione muškaraca, uzrok hroničnog prostatitisa /hronične boli u zdjelici nije poznat. On se najčešće javlja kod muškaraca između 36 i 50 godine života. Simptomi uključuju bol i upalu u zdjelici, testisima, penisu ili čmaru. Često mokrenje i problemi prilikom seksualnog odnosa su, također, česti simptomi.

Dr. Gianluca Giubilei i kolege, iz Careggi bolnice u Firenci, izvjestili su u Žurnalu urologije da ovi pacijenti imaju loš kvalitet života i da većina nema dugotrajne koristi od liječenja.

Da bi istražili uticaj aerobnih vježbi na pacijente sa hroničnim prostatitisom, ljekari su analizirali 231 muškarca, starosne dobi između 20 i 50 godina, kojima nije pomoglo standardno liječenje, a koji su mogli učestvovati u fizičkom vježbanju srednjeg intenziteta.

Učesnici su metodom slučajnog uzorka raspodijeljeni u grupu koja je radila aerobik vježbe, i u kontrolnu grupu koja je radila vježbe istezanja.

Sve u svemu, 75% učesnika iz aerobik grupe i 82% učesnika iz kontrolne grupe kompletirali su program koji je trajao 18 sedmica. Različita mjerenja pokazala su značajno poboljšanje u obje grupe, stoji u izvještaju.

Međutim, poboljšanja u aerobik grupi bila su puno veća nego u kontrolnoj grupi kada su u pitanju mjerenja simptoma hroničnog prostatitisa, kvaliteta života i intenziteta boli.

IZVOR: Journal of Urology, januar 2007., www.jurology.com