Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Vježbanje može ublažiti simptome hroničnog prostatitisa

Muškarcima koji imaju hronični prostatitis ili sindrom boli u zdjelici, aerobno vježbanje može značajno pomoći, izjavili su italijanski ljekari.

Hronična upala prostate može uzrokovati stalnu bol koju je teško liječiti. Iako pogađa milione muškaraca, uzrok hroničnog prostatitisa /hronične boli u zdjelici nije poznat. On se najčešće javlja kod muškaraca između 36 i 50 godine života. Simptomi uključuju bol i upalu u zdjelici, testisima, penisu ili čmaru. Često mokrenje i problemi prilikom seksualnog odnosa su, također, česti simptomi.

Dr. Gianluca Giubilei i kolege, iz Careggi bolnice u Firenci, izvjestili su u Žurnalu urologije da ovi pacijenti imaju loš kvalitet života i da većina nema dugotrajne koristi od liječenja.

Da bi istražili uticaj aerobnih vježbi na pacijente sa hroničnim prostatitisom, ljekari su analizirali 231 muškarca, starosne dobi između 20 i 50 godina, kojima nije pomoglo standardno liječenje, a koji su mogli učestvovati u fizičkom vježbanju srednjeg intenziteta.

Učesnici su metodom slučajnog uzorka raspodijeljeni u grupu koja je radila aerobik vježbe, i u kontrolnu grupu koja je radila vježbe istezanja.

Sve u svemu, 75% učesnika iz aerobik grupe i 82% učesnika iz kontrolne grupe kompletirali su program koji je trajao 18 sedmica. Različita mjerenja pokazala su značajno poboljšanje u obje grupe, stoji u izvještaju.

Međutim, poboljšanja u aerobik grupi bila su puno veća nego u kontrolnoj grupi kada su u pitanju mjerenja simptoma hroničnog prostatitisa, kvaliteta života i intenziteta boli.

IZVOR: Journal of Urology, januar 2007., www.jurology.com