Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Začinske biljke mogu biti prirodni pesticidi

Dr Murray Isman i kolege sa univerziteta University of British Columbia u Vankuveru, Kanada, tokom deset godina istraživali su insekticidna svojstva ruzmarina, kadulje, karanfilčića i mente, te su zaključili da ove začinske biljke pružaju obećavajuće rezultate kada je u pitanju osiguravanje okolišno-prihvatljive alternative konvencionalnim pesticidima.

“Esencijalna ulja biljaka” imaju širok spektar djelovanja protiv insekata – neka ih ubijaju, dok ih druga tjeraju.

Ovi novi pesticidi su općenito mješavina malih količina esencijalnih ulja dvije do četiri različite biljke razblaženih u vodi.

Dr. Isman objasnio je da su se određeni komercijalni proizvodi zasnovani na začinskim biljakama već pokazali uspješnim kod zaštite organski uzgojenih jagoda, špinata i paradajza od destruktivnih lisnih ušiju i grinja.

Dodatna prednost ovih pesticida, za razliku od sintetičkih pesticida, jeste ta da su manje mogućnosti da insekti stvore otpornost na njih. Oni su, također, zdraviji za ljude koji su dugoročno izloženi radu u polju, rekao je dr. Isman.

Međutim, ovi pesticidi imaju i svoje nedostatke. Pošto esencijalna ulja koja se prave iz ovih biljaka brzo isparavaju, poljoprivrednici ih trebaju nanositi na usjeve puno češće u poređenju na konvencionalne pesticide. Pošto su općenito slabiji od konvencionalnih pesticida, moraju se primjenjivati u višim koncentracijama da bi se postigla zadovoljavajuća kontrola nametnika.

Naučnici sada pokušavaju pronaći načine da nove pesticide učine snažnijim i dugotrajnijim.

IZVOR: BBC NEWS, avgust 2009., http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/science/nature/8206045.stm