Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Žrtve zlostavljanja u vezi imaju mnogo drugih zdravstvenih problema

Žene koje njihovi partneri zlostavljaju češće pate od mnogobrojnih zdravstvenih problema u poređenju na druge žene, pokazala je studija.

Te tegobe, koje se u principu ne povezuju sa nasiljem, uključuju bol u stomaku, bol u prsima, glavobolje, žgaravicu, upale mokraćnih puteva i poremećaje menstrualnog ciklusa.

Zlostavljane žene, također, gotovo šest puta češće zloupotrebljavaju alkoholna pića, lijekove i droge, te tri puta češće obolijevaju od depresije i seksualno prenosivih bolesti.

Rezultati istraživanja objavljeni su u izdanju medicinskog žurnala Archives of Internal Medicine od 12. oktobra 2009.

Autorica studije, Amy Bonomi, profesorica ljudskog razvoja i porodičnih studija na univerzitetu Ohio State University i kolege, analizirali su medicinske kartone 3,568 žena sa Sjeverozapada i anketirali ih putem telefona. Od njih, 242 žene izjavile su da se suočavaju sa nasiljem od strane romantičnog partnera – muža ili momka.

Naučnici preporučuju da ljekari podrobnije ispitaju mogućnost zlostavljanja kod pacijentica, pogotovo ako njihova historija bolesti uključuje i depresiju, zloupotrebu alkohola ili droga, spolno prenosive bolesti, posjekotine i modrice.

“Mnoge žene neće same od sebe reći da su žrtve zlostavljanja, stoga zdravstveni radnici trebaju obratiti veću pažnju ako njihove pacijentice imaju historiju ovih dijagnoza i simptoma koji se puno češće javljaju kod žrtava zlostavljanja, rekla je Bonomi.”

IZVOR: Ohio State University, 12. oktobar 2009., www.osu.edu